Ombrall orgànic al parc públic Benarrai de la Ciutat d’Ontinyent. 50 m2. Any 2015

Arran del paisatge històric de la Ciutat d’Ontinyent, d’indubtable herència industrial, marquem com ha punt base la referència d’aquelles fàbriques de rítmiques geometries que inspiren la modularitat del projecte. Una matriu repetida que encaixa formant una corba a que envolta l’altre espai singular del parc, la cúpula geodèsica. Les obertures es focalitzen al centre on es desenvoluparan els espectacles, per tant, cada mòdul que conforma el conjunt obre com un altaveu, com un oït.

Orientada seguint l’eix est-oest, maximitza la zona d’ombra. Un joc de llums i ombres, sol tamisat que es projecta sobre tot allò que abriga dibuixat corbes i textures cap a l’espai dels espectadors resultant entre la pèrgola i la cúpula que serveix d’escenari. Destinada eventualment a albergar instal·lacions complementaries per a festivals, concerts, espectacles, com poden ser serveis de barra, terrassa, etc.

Es tracta d’una pèrgola exempta de formes orgàniques executada amb canya comuna (Arundo donax L.). Les seues dimensions en planta són de 4 x 13 m i compta amb una altura d’entre 2,80 i 4,15 m. El canyís que cobreix l’estructura projectarà una ombra quallada d’uns 50 m2.
La seua forma allargada descriu una petita corba en direcció Sud-Est que envolta i enfoca l’escenari central. L’estructura la composen tres mòduls repetits amb forma de volta de canó ascendent situats en direcció transversal a la línia de l’estructura. Aquestes voltes queden cobertes pel canyís des de la base en la part més baixa, deixant unes sinuoses obertures entre els mòduls, i són rematades amb una visera en la part més elevada. Tots junts creen una coberta a un aigua amb el crestall de viseres consecutives situades a la part tancada de la corba.

Aquest projecte ens fou encomanat des de la regidoria de Medi Ambient de l’ajuntament d’Ontinyent com a complement al parc de caràcter ecològic Benarrai. Situat a la zona de l’Almaig, que en àrab significa marjal, per tal de recrear el que havia sigut aquest espai abans d’haver estat ocupat per unes edificacions que ara pateixen les conseqüències d’alçar-se sobre un sòl pantanós.

La primera fase del projecte fou executada mitjançant un Curs de Bioconstrucció d’Estructures de Canya, inclòs a les Jornades de Sobirania Constructiva: Aprofitament de recursos locals, plantes invasores i biodiversitat. Treball cooperatiu i dinamització de grups. Resolució de conflictes. Dues setmanes de treball cooperatiu i convivència compartint coneixements tècnics i saviesa popular.

Per tot això fou necessari el càlcul estructural de la pèrgola i la redacció i posterior visat pel COACV d’un projecte tècnic:


Disseny i execució: Marc Fuster, Josu Millet, Lluís Contreras
Calculista: Xavier Alberola
Direcció: Jaume Chiralt
Col.laboradors: Participants del curs de Bioconstrucció, Raquel Moratal i Enric Valero